İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-16

GENEL ANESTEZI UYGULANAN ÇOCUKLARDA PASIF SIGARA IÇICILIĞININ COHB, PAO2 VE PACO2 DEĞERLERINE VE SOLUNUMSAL KOMPLIKASYONLARA ETKISI

AC.TÜTÜNCÜ 1, Ö.KORKMAZ 1, T.UTKU 1, E.ERBABACAN 1, B.EKİCİ 1, GM.KÖKSAL 1, F.ALTINTAŞ 1, G.KAYA 1


CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESI ANESTEZI VE REANIMASYON AD 1

Pasif sigara içiciliği, özellikle çocuk hastalarda pulmoner fonksiyonlarda oluşturduğu olumsuz etki ile anestezi ve cerrahi sırasında sorunlara neden olabilir. Bu çalışmanın amacı pasif içici olan ve genel anestezi planlanan çocuklarda COHb, PaO2 ve PaCO2 değerleri ile postoperatif solunumsal yan etkileri değerlendirmekti.

Bir veya iki ebeveyni sigara içen pasif sigara içicisi olan abdominal veya ürolojik cerahi planlanan 100 çocuk ve hiçbir ebeveyni sigara içmeyen 50 çocuk çalışmaya alındı. Hastaların ebeveynlerinin sigara alışkanlıkları cerrahi öncesi verilen bir anket formu ile değerlendiridi. Çocukların anestezi sırasında COHb, PaO2 ve PaCO2 değerleri entübasyon hemen sonrasında kan gazı alınarak değerlendirildi. Postoperatif yan etkiler ise uyanma odasında gözlendi.

En düşük COHb değerleri, hiçbir ebeveyn sigara içmeyen grupta (Grup H) saptandı(%1.134±0.491). COHb değerleri bir ebeveyn sigara içen (Grup E1) grupta %1.306±0.452  iken iki ebeveyn sigara içen (Grup E2) grupta %1.396±0.491 olarak saptandı. Grup H ile diğer iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu gözlendi (p=0.011). En düşük PCO2 değeri Grup H (33.234±4.33mmHg),  de saptandı ve değer anlamlı olarak diğer iki gruptan daha düşük bulundu (p=0.007). Gruplar arası PaO2   değerleri ve yan etkiler açısından gruplar arasında fark bulunmadı. En sık saptanan yan etkiler bronşial hipersekresyon, öksürük, desaturasyondu.Pasif içici çocuklarda daha yüksek COHb ve PaCO2  değerleri ve astım oranlarına rağmen postoperatif yan etki görülme sıklığı açısından sigara içen gruplarda içmeyen gruba oranla belirgin bir farklılık gözlenmemiştir. 

Çalışmamızda pasif içici olan çocukların, özellikle her iki ebeveynin içici olduğu grupta astım sıklığının daha fazla olması ve  hiç sigara içmeyen gruba oranla sigara içen gruplarda PCO2  değerlerini yüksek olması çocukların akciğer fonksiyonlarının ebeveyn sigara içiminden olumsuz etkilendiğini düşündürmüştür. Sonuç olarak pasif sigara içicisi olan çocuklar ameliyat öncesi dönemde beraberinde varolan diğer risk faktörleri de gözönüne alınarak postoperatif komplikasyonlardan kaçınmak için dikkatli değerlendirilmelidirler.