İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-13

LARİNGOSKOPİ VE ENTÜBASYON ESNASINDA OLUŞAN HEMODİNAMİK CEVABA VE HASTALARIN ANESTEZİK İHTİYACINA LİDOKAİNİN, GABAPENTİNİN, DEKSMEDETOMİDİNİN ETKİLERİNİN PLASEBO KONTROLLÜ KARŞILAŞTIRILMASI

AC.UZUN 1, S.KUL 2, C.DURUCU 3, L.PİRBUDAKÇÖÇELLİ 3


75.YIL KADIN DOĞUM HASTANESİ 1
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 3

Bizim bu çalışmada amacımız, laringoskopi entübasyonun neden olduğu hemodinamik cevabı önlemede; lidokain, gabapentin, dexmedetomidinin etkilerini, operasyon esnasında hastaların anestezik ihtiyaçlarına etkisini karşılaştırmaktır.

Elektif timpanomastoidektomi geçirecek, ASA I-II risk grubunda ve yaşları 18–50 arası olan 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele otuzar kişilik dört gruba ayrıldı. Grup 1 (Lidokain) olgulara: Operasyondan 1 saat önce oral plasebo (şeker tablet) tablet ve operasyondan 10 dk önce i.v. 1.5 mg/kg lidokain, Grup 2 (Gabapentin) olgulara: Operasyondan 1 saat önce 1600 mg oral gabapentin (Neurontin) ve operasyondan 10 dk önce i.v. 10 ml serum fizyolojik, Grup 3 (Deksmedetomidin) olgulara: Operasyondan 1 saat önce oral plasebo tablet ve operasyondan 10 dk önce i.v. 1 μg/kg deksmedetomidin (Precedex), Grup 4 (kontrol) olgulara: Operasyondan 1 saat önce oral plasebo tablet ve operasyondan 10 dk önce i.v. 10 ml SF verilmesi planlandı. Hastalara EKG, KAH, spO2, NIKB ile rutin monitörizasyon yapıldı. Maske ile 5 dk süreyle 6 l/dk %100 O2 ile preoksijenizasyon sonrası; intravenöz indüksiyon sırasıyla 1 µg/kg fentanil, 2 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg vekuronyum bromid ile yapıldı. Sözel yanıt ve kirpik refleksi kaybından 3 dk sonra Macintoch 3 numaralı bleyt kullanılarak 7.5–8.5 numaralı tüp (Kadın-Erkek) ile entübasyon yapıldı. Entübe edilen hastaların etCO2 trasesi görüldükten, bilateral akciğerleri dinlenip her iki akciğerin eşit havalandığı kontrol edildikten sonra endotrakeal tüp tespit edildi. Hastalar tidal volüm 8 ml/kg ve solunum frekansı 12/dk olacak şekilde ayarlanıp ventilatöre bağlandı. %50 oksijen %50 hava olmak üzere 3 l/dk gaz akımı içinde ve %2 MAC sevofluran inhalasyonu ile anestezi idamesi sağlandı.

KAH; indüksiyondaki, entübasyondan hemen sonraki (3. dk) ve 5. dk KAH değerleri 3. grupta diğer üç gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. 3. dk ve indüksiyon sonrası 5. dk KAH değerleri ise 2. grupta 1. ve 4. gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Ortalama arteryel basınç (OAB); 3. dk, 5.dk, 10. dk, 15. dk OAB değerleri 3. grupta diğer üç gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. İnspire edilen sevofluran (iSEVO) konsantrasyonları; 3.dk, 5. dk, 10. dk, 15. dk iSEVO değerleri 3. grupta diğer üç gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Aldrete skoru 8 olma süresi açısından bakıldığında 4. grubun tüm gruplardan derlenme verileri anlamlı olarak daha uzun bulundu.

Gabapentin ve deksmedetomidin, laringoskopi ve entübasyona karşı oluşan hemodinamik cevabı baskılamada; lidokain ve plaseboya göre daha etkili bulundu. Timpanomastoidektomi uygulanacak hastalarda indüksiyondan önce deksmedetomidin uygulanması, operasyon süresince kabul edilebilir düzeyde KAH ve kan basıncını düşürerek cerrahi açıdan uygun şartlar sağladı.