LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE FARKLI PNÖMOPERİTONYUM BASINÇLARININ ORTA KULAK BASINCI VE POSTOPERATİF BULANTI KUSMA SIKLIĞINA ETKİSİ
T.CANDEMİRHAN
1, Y.ÜNAL
1, M.AKÇABAY
1, M.KEREM
2
GAZİ ÜNV. TIP FAK. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 GAZİ ÜNV. TIP FAK. GENEL CERRAHİ AD 2
Kapillerlerde parsiyel karbondioksit basıncında artma sonucu CO2 orta kulak boşluğuna geçerek, orta kulak basıncını (OKB) artırabilmektedir. OKB’deki hızlı değişiklikler, vestibüler sistemi stimüle ederek postoperative bulantı kusmaya (POBK) yol açabilir. Laparoskopik kolesistektomilerde pnömoperitonyum (PN) için kullanılan farklı CO2 basınçlarının orta kulak boşluğuna diffüze olarak OKB’ye etkili olabileceğini ve bu OKB’deki değişikliklerin POBK’ye etkisini göstermeyi amaçladık.
Laparoskopik kolesistektomi geçirecek, ASA I-II, 60 hasta, 8-10 mmHg PN basıncı (Grup D, n=30) ve 13-15 mmHg yüksek basınç (Grup Y, n=30) olarak rastgele iki gruba ayrıldı. Standart genel anestezi uygulanarak ventilasyonu %40 O2/hava karışımı 4 lt dk–1, frekans 12 soluk dk–1 ve tidal volüm 8 ml kg–1 olacak şekilde ayarlandı. Hemodinamik parametreler, periferik oksijen saturasyonu, sağ ve sol OKB değerleri indüksiyondan önce; ek olarak ETCO2 ile inspiratuar izofluran indüksiyondan sonra, entübasyondan sonra, PN sonrası, pozisyon sonrasında, işlem bitene kadar 5 dk’da bir ve supin pozisyonda; postoperatif 5. 10. ve 30. dakikalarda sağ ve sol OKB, vizüel ağrı skalası (VAS), verbal deskriptif skala (VDS) ve yapılan metoklopramid miktarı;.postoperatif 24 saat süre içinde VDS ve toplam metoklopramid miktarı kaydedildi.
Kullanılan CO2 miktarının, Grup D’de Grup Y’ye göre istatistiksel olarak daha az olduğu saptandı. İki grup arasında, OKB değerleri açısından anlamlı bir farklılık olmadı. Postoperatif 12-24 saatlik süreçte Grup D’de POBK oranı yüksek çıktı. İndüksiyonda, entübasyon sonrasında OKB değerlerinde istatistiksel olarak farklılık ortaya çıktı. Her iki grupta pozisyon verildikten sonra sağ ve sol OKB değerleri azaldı
Postoperatif 12-24 saatlik süreçte POBK oranı yüksek olan hastaların 7’sinin genç ve kadın olması, POBK’nin gençlerde ve kadınlarda daha sık görüldüğünü destekledi. İki grup arasında, ETCO2’de büyük bir değişiklik olmaması nedeniyle OKB değerleri açısından ve POBK’da anlamlı bir farklılık saptamadık. Her iki grupta pozisyon verildikten sonra sağ ve sol kulak OKB değerlerinde azalma meydana gelmesi, pozisyonel değişikliklerin OKB’de değişikliklere yol açtığını düşündürmekte ve düşük PN basınç uygulaması daha düşük CO2 kullanılması ve hemodinamik olarak daha az dalgalanma olması nedeniyle tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
|