İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

YD-8

Farklı dozlarda uygulanan Apelin-13’ün analjezik minimum etkin dozu ve böbrek dokusu üzerine etkilerinin araştırılması

Ali Doğan Dursun, Çağrı Özdemir, Şaban Cem Sezen, Ayşegül Küçük, Mustafa Rslan,

Atılım Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, AnkaraGazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reaminasyon Anabilim Dalı, AnkaraKırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji Ve Embriyoloji Anabilim Dalı, KırıkkaleKütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Kütahya

Giriş ve Amaç: Apelin ve APJ bir sinyal yolunu oluşturur ve kalp, böbrek ve damarlar dahil çeşitli dokularda yaygın olarak eksprese edilmektedir. Apelin ve APJ, birçok sistemde kan basıncı ve vasküler tonusun düzenlenmesi, kardiyak kontraktilite, nosisepsiyon, kalp hızı, apoptosiz, inflamasyon gibi çeşitli etkilere sahiptir. Apelin-13, analjezik etkilerinin bulunduğu yerler kesinlik kazanmamasına ve sonuçlar açısından tartışmalı olmasına rağmen, potansiyel analjezik ve proanaljezik etki gösterir. Apelinin gelecekte koruyucu ve tedavi edici bir ajan olarak kullanılabilecek olması hem insan sağlığı için hem de ekonomik anlamda önemli katkılar sağlayacaktır. Bu sebeple sıçanlarda farklı dozlarda apelin-13 uygulamasının minimum analjezik etkin dozu ve böbrek dokusu üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntem:30 Wistar Albino erkek sıçanlar, randomize olarak 5 gruba ayrıldı. Sıçanlar kontrol, Apelin-25, Apelin-50, Apelin-100 ve Apelin-200 grupları olarak belirlendi. Apelin-13 25, 50, 100 ve 200 µg/kg intraperitoneal olarak uygulandı. Kontrol grubuna intraperitoneal olarak aynı hacimde salin uygulandı. İlaç uygulanmadan önce, apelin uygulanmasından sonra 30. dakika, 1. ve 2. saatlerde analjezik etkinliği değerlendirmek için hot plate testi uygulandı. Uygulamadan 24 saat sonra tüm sıçanlara intraperitoneal ketamin 100 mg/kg uygulanarak abdominal aortadan kan alınarak ötenazi uygulandı. Böbrek dokuları travmatize edilmeden çıkarıldı, histolojik ve oksidan durumu değerlendirmek için laboratuvara gönderildi.
Bulgular:
Hot plate testinde 50 µg/kg ve üzeri apelin uygulamasının Kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha fazla analjezik etkisinin olduğu tespit edildi. 25 µg/kg apelin uygulamasının analjezik etkisinin olmadığı bulundu(Tablo 1). Böbrek dokusu incelendiğinde 200 µg/kg Apelin uygulanan grupta kontrol, 25 ve 50 µg/kg Apelin gruplarına göre; vasküler vakuolizasyon ve hipertrofi, bowman aralık dilatasyon ve tübüler hücre dökülmesi anlamlı olarak artmış bulundu(Tablo 2, Resim1-5). Sonuç:Literatürde apelinin farklı dozlarda analjezik etkileri ile ilgili çalışmalara rastlamadık. 200 µg/kg apelin-13 uygulamasının böbrek dokusunu olumsuz etkilediğini bulduk. 50 µg/kg uygulanan apelinin minimum analjezik etkili doz olduğunu tespit ettik. Ancak bu bulguların daha detaylı ve geniş serilerde yapılacak klinik ve deneysel çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.