İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-183

Yoğun bakımda Forseps Dilatasyon Yöntemi ve Sıralı Dilatasyon Yönteminin kombinasyonu ile açtığımız perkütan trakeostomilerin değerlendirilmesi’

Canan Balci, Engin Haftacı, Erhan Karaca, Hatice Karaca, Özlem Küçük, Sami Özbay,

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon AdKaraman Devlet HastanesiBalıkesir Şehir HastanesiKocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma HastanesiBingöl Devlet Hastanesi

Giriş: Perkütan Trakeostomi (PT), trakeal lümene pretrakeal cilt ve cilt altı dokusunda delik açılarak ulaşılmasını sağlayan yöntem olarak ilk kez 1970 lerde tanımlanmıştır. PT endikasyonları arasında pulmoner bakım, uzun sureli mekanik ventilasyon ve hava yolunun korunması yer alır. PT günümüzde tüm yoğun bakımlarda uygulanmaktadır. Ciaglia (sıralı dilatasyon) yöntemi (CSDY) ve Forseps Dilatasyon (FD-Griggs) yöntemi ek sık uygulanan iki yöntemdir. Son üç yıldır yoğun bakım kliniğimizde Forseps ve Dilatasyon yöntemini kombine ederek ‘Kombine Forseps ve Dilatasyon Yöntemi’ (KFDY) olarak adlandırdığımız yöntemle PT açmaktayız. Amaç: Bu çalışmada Yoğun bakım kliniğimizde 2012-2019 yılları arasında CSDY (Grup 1), FD-G (Grup 2) Kombine Forseps ve Dilatasyon Yöntemi (KFDY- Grup 3) ile trakeostomi açılan hastaların verileri geriye yönelik taranarak erken ve geç dönem komplikasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Methot: Çalışmamız, KDEAH’sinde tek merkezli olarak planlandı. 2012-2019 yılları arasında yoğun bakım ünitemizde yatan ve üç teknikle trekeostomi açılan tüm hastalar retrospektif olarak tarandı. Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 arasında erken (kanama, hipoksi, cilt altı amfizemi, PNX) ve geç dönem (trekeaözefagial fistül, stenoz, enfeksiyon) komplikasyonlar taranarak kaydedildi. Grup 1, Grup 2 ve Grup 3’ün uzun dönem verileri de değerlendirildi.
Bulgular:
2012-2019 yılları arasında yoğun bakım ünitemize yatan toplam 4792 hasta tarandı. Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 arasında erken ve geç dönem komlikasyonlar karşılaştırıldığında Grup 3’de kanama anlamlı şekilde daha az ve işlem süresi daha kısa bulundu. Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde çok sık yapılan bir uygulama olan PT farklı yöntemler ile yapılabilir. Biz de kendi tecrübelerimize ve hasta verilerine dayanarak kendi geliştirdiğimiz bir teknik olan KFDY ‘nin diğer tekniklerden daha güvenli olduğunu düşünüyoruz.