İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-143

Minör Alt Abdominal Cerrahi Uygulanan Çocuk Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Erektör Spina Düzlem Bloğu Uygulamasının Rejyonel Oksijen Saturasyonu ve Peroperatif Analjezik Gereksinimi Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Parvin Pınar, Serdar Yeşiltaş, Meltem Türkay, Kazım Karaaslan, Ayda Türköz,

Bezmialem Vakıf Üniversitesi

Amaç: Erektör spina düzlem bloğu (ESDB) peroperatif etkin analjezi sağlamasının yanısıra sempatik blokaj yaparak intraabdominal rejyonel oksijen saturasyonunu (rS02) arttırabilir. Ancak bu konuda pediyatrik olgularda yeterince çalışma yapılmamıştır. Metod: Hastalar kontrol grubu (Grup K) ve erektör spina düzlem bloğu grubu (Grup E) olarak ikiye ayrıldı (N=25). Grup E’de hastalara genel anestezi indüksiyonu sonrası 1:1 oranında %0,25 bupivakain ve %1 lidokain 0,5 ml /kg ile ESDB uygulanırken Gruc K'ye herhangi bir girişim yapılmadı. Her iki grupta operasyonun sonuna kadar somatik NIRS probu ile renal rS02 değerleri kaydedildi. Postoperatif ağrının şiddeti FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) skalası kullanılarak 1, 2, 4, 8, 12 ve 24. saatlerde değerlendirildi ve kaydedildi. Ayrıca peroperatif dönemde toplam analjezik tüketimi, ilk kurtarıcı analjezik gereksinim zamanı, taburculuk süresi ve istenmeyen etkiler kaydedildi.
Bulgular:
, rS02 değerleri açısından Grup K ve Grup E'de anlamlı farklılık gözlenmemesine rağmen , Grup E’de blok sonrası rS02 değerleri blok öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. (p< 0.05). Grup E’de intraoperatif fentanil ihtiyacı olan hasta sayısı, Grup K’den düşüktü (4 %16.7 karşı 12 %48 hasta) (p< 0.05). Grup E’nin ilk analjezik gereksinimin zamanı Grup K’den daha geçti (8,0±0 karşı 3,67±1,89 saat) (p< 0.05). Postoperatif ilk 24 saatte analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı grup E’de Grup K den daha düşüktü (3 %12.5 karşı 15 %60 hasta) ( p< 0.05). Grup E’de FLACC skalasının 1., 2., 4. ve 8. saatteki değerleri Grup K'den anlamlı olarak düşüktü (p< 0.05). Tartışma: Erektör spina düzlem bloğunun; minimal invaziv cerrahi uygulanan pediatrik yaş grubunda peroperatif analjezik ihtiyacını özellikle de opioid ve rescue analjezik tüketimini azaltan etkili bir yöntem olduğunu belirledik. Bunun yanısıra gruplar arasında rS02 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmamasına rağmen Grup E'de blok işlemi sonrası rS02 değerlerinin sürekli artış göstermesi oldukça önemlidir.