İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

YD-9

Sıçanlarda Çekum Ligasyonu ve Perforasyonu İle İndüklenen Sepsise Bağlı Akciğer Hasarında Likopenin Etkilerinin Araştırılması

Sümeyra Zeren, Nazım Doğan, Zekai Halıcı, Sare Şipal, Kamber Kaşali, Özgür Özmen, Hüsnü Kürşad,

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilimdalı, ErzurumAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilimdalı. ErzurumAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilimdalı. ErzurumAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilimdalı. Erzurum

Amaç: Çekum ligasyon perforasyonu (ÇLP) yöntemi ile sepsis oluşturulan sıçanlarda Likopenin serum IL-1ß ve IL-6 düzeylerine ve akciğerlerdeki inflamasyona etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal Metod: Atatürk Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’nun onayı ile 24 erkek Albino Wistar Sıçan kullanıldı. Kontrol (Grup Sağlıklı), Sepsis (Grup ÇLP), Sepsis + Likopen 100 mg/kg (Grup L100) ve Sepsis + Likopen 200 mg/kg (Grup L200) olarak 4 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna hiçbir işlem uygulanmazken, diğer gruplardaki sıçanlara ÇLP işlemi uygulandı. Kuvvetli antioksidan özelliğe sahip Likopen; Grup L100’deki deneklere 100 mg/kg ve Grup L200’deki deneklere 200 mg/kg olarak gastrik lavaj ile verildi. ÇLP işleminden 18 saat sonrasında intrakardiyak kan alınarak IL-1ß ve IL-6 düzeylerine bakıldı, akciğer örnekleri alınarak histopatolojik incelemeye gönderildi. Biyokimyasal veriler One Way ANOVA Tukey testi ile histopatolojik veriler Kruskal Wallis test ve Fisher Freeman Halton test ile analiz edildi. P< 0.05 değerleri anlamlı kabul edildi.
Bulgular:
Grup ÇLP’de IL-1ß ve IL-6 düzeyleri Grup Sağlıklı’ya göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi (p< 0.001). IL-1ß ve IL-6 düzeyleri Grup ÇLP’ye göre Grup L100 ve Grup L200’de anlamlı olarak azaldı (p< 0.001). IL-6 seviyelerinin Grup L200’de (p< 0.001), Grup L100’e (p< 0.01) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma gösterdiği bulundu. İnflamasyon derecesinin (polimorfonükleer lökositler, vasküler konjesyon ve ödem açısından değerlendirildiğinde), Grup ÇLP’de Grup Sağlıklı’ya göre önemli derecede arttığı (p< 0.001), Grup ÇLP’ye göre Grup L200’de önemli derecede azaldığı (p< 0.001) görüldü. Akciğerlerdeki vasküler konjesyonu, var veya yok olarak değerlendirdiğimizde Grup ÇLP’ye göre Grup L200’de, Grup L200’de de Grup L100’e göre istatiksel olarak anlamlı azaldığı görüldü(p< 0.001). Ödemi, var veya yok olarak değerlendirdiğimizde; Grup Sağlıklı’ya göre Grup ÇLP’de istatistiksel olarak anlamlı arttığı (p< 0.001), Grup ÇLP’ye göre Grup L200’de ise istatistiksel olarak anlamlı azaldığı görüldü (p< 0.001). Sonuç: ÇLP ile sepsis oluşturulmuş sıçanlarda, likopen kullanımının IL-1ß ve IL-6 düzeylerini düşürdüğü ve akciğerde histopatolojik incelemede inflamasyonu azalttığı bulundu. Sepsiste likopenin 200 mg/kg dozunda kullanımının daha etkili olduğunu düşünmekteyiz.