İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-102

YOĞUN BAKIM HASTALARINDA SEPSİS VE SEPSİS DIŞI NEDENLİ AKUT BÖBREK HASARI GELİŞEN HASTALARDA NÖTROFİL/LENFOSİT ORANI ve MORTALİTE İLİŞKİSİ: ÖNCÜL ÇALIŞMA SONUÇLARIMIZ

Ebru Çanakçı, Anıl Kılınç, Ali Altınbaş, Ahmet Karataş,

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi Ve Reanimasyon AD,OrduOrdu İl Sağlık Müdürlüğü ,OrduOrdu Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD,Ordu

Giriş ve Amaç : Akut böbrek hasarı glomerüler filtrasyon hızında ani düşme , artmış mortalite ile sonuçlanan bir durumdur. Sepsis ise, enfeksiyona karşı sistemik yanıtın yol açtığı belirli derecede organ işlev bozukluğunu içinde barındıran ciddi bir klinik tablodur. Gerek sepsis gerekse ABH tek başlarına ciddi mortalite nedenleri olup ikisinin birlikteliği mortaliteyi daha da artırmaktadır. ABH gelişen hastalarda inflamasyon göstergesi olarak kullanılan basit bir parametre olan NLO değerlerini incelemek ve ABH nedeni olarak sepsis ve sepsis dışı diğer nedenler arasındaki mortaliteyle ilişkili olup olmadığını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem:
Çalışmamıza Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi’nde, ABH tanılı verilerine retrospektif olarak ulaşılabilen 20 olgu dahil edildi. ABH nedenlerine göre; sepsis zemininde ABH gelişen hastalar, Grup SAKI (n= 12 ) ve sepsis dışı etiyolojilerle ABH gelişenler ise Grup AKI (n= 8 ) olarak sınıflandırıldı. Bulgular : Hastaların % 50 ’si erkek ve yaş ortalaması 78 ± 14.80 (48-93) olup gruplar arasında fark saptanmadı. Takipte hastaların %35‘inde (7) ölüm gerçekleşti. Grup SAKI’ da 4 ,Grup AKI’da ’ 3 hasta takipte eksitus oldu (p= 0.003). ABH etiyolojisi; sepsis %60 (n=12), KKY %15 (n=3) , ilaç nedenli %10 (n=2 ) ve diğer nedenler %15 ( n=3) şeklinde sıralanmaktadır. Hastaların %40 DM , % 50’si KKY , % 10 Evre 1,2 veya 3 KBH olup DM ve KKY açısından gruplar arasında fark yok iken KBH Grup SAKI’ da belirgin olarak daha sık saptandı ( p=0.001 ). Yatış süresi; tüm olgularda 13,9 ± 8,8 gün olup Grup AKI’da anlamlı olarak daha kısa saptandı ( Grup SAKI‘da ortalama 16,8 ± 2,9, Grup AKI’da13,9 ± 8,8 p< 0.001).NLO değerleri; her iki grupta mortalite ile ilişkili saptandı ( p< 0.001) . Sonuç: NLO değeri inflamasyonun önemli bir göstergesi olup ABH tanılı hastalarda mortalite ile belirgin ilişkisi mevcut olduğu saptanmıştır.