SPİNAL ANESTEZİ SONRASI SAĞ BACAKTA GELİŞEN GEÇİCİ NÖROLOJİK DEFİSİT (OLGU SUNUMU)
M.SÜREN
1, Z.KAYA
1, S.KARAMAN
1, S.ARICI
1, İ.ACAR
1
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1
GİRİŞ
Spinal anesteziye bağlı nörolojik hasar nadir görülen bir durum olup, kalıcı fonksiyon kayıplarına neden olabilir. Lokal anestezik toksisitesi, hematom, enfeksiyon, iğnenin doğrudan oluşturduğu hasar nörolojik komplikasyonların sebebidir.
OLGU
37 Yaşında 80 kilo ağırlığında 1.60 cm boyunda ASA I olarak kabul edilen hastaya oturur pozisyonda vertebraların L3-L4 spinöz çıkıntıları arasından tek seferde 25 gauge spinal iğne ile orta hattan sorunsuz girildi. BOS’ un geldiği görüldükten sonra 7.5 mg heavy bupivakain (%0,5) ve 25 mcg fentanil intratekal aralığa verildi. Beş dakika sonra duyusal bloğun T4 seviyesine yükseldiği görüldü ve ameliyata başlandı. Operasyon süresince herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Postoperatif birinci gün yapılan ziyaret sonrası, hasta şiddetli bel ağrısı; sağ kalça ve tüm bacakta duyu kaybı; 3/5 motor defisit olduğu, yürürken sağ ayağını dorsofleksiyona (düşük ayak) getiremiyor olduğu gözlendi. Çekilen lomber MR görüntüleme ile hematom yada ödem olmadığı görüldü. Spinal anestezi sonrası ikinci gün hastanın bel ağrısı vardı; sağ kalça ve tüm bacakta duyu kaybı; 3/5 motor defisit olduğu tespit edildi. Üçüncü gün motor defisit: 1/5’e gerilediği, duyu kaybının da ayak parmakları, ayak tabanı ve topukta olduğunu tarif ediyordu. Dördüncü günü semptomlar kayboldu. Beşinci gün hasta taburcu edildi. Altıncı gün telefonla aranarak bir şikayeti olmadığı öğrenildi.
SONUÇ
Spinal anestezi, işlem sırasında ne kadar kolay olursa olsun ve girişim sırasında herhangi bir belirti olmasa da sonradan komplikasyonlarla karşılaşabilmekteyiz. Bu nedenle anestezistlerin ameliyat öncesi gerekli önlemleri alması hastaları mümkün olduğu kadar bilgilendirmesi ve olabilecek komplikasyonlara hazırlıklı olması, postoperatif dönemde yakın takip edilmesi gerekliliği esastır.
|