İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-172

Trendelenburg Pozisyonun Obez Hastalarda Göz içi Basıncına Etkisi

Zümrüt Ela Kaşdoğan, Betül Başaran, Mehmet Akif Yazar, Muammer Özçimen,

Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Kliniği, KonyaKonya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, Konya

Giriş: Obezite intraorbital yağ dokusu artışına neden olarak episkleral venöz basınç artışına neden olarak intraoküler basınç(IOP) artışına neden olur (1). Bununla birlikte uyanık gönüllülerde ve robotik cerrahi sırasında kullanılan trendelenburg pozisyonunu intraoküler basıçta artışa neden olur (2). Ameliyathane ve yoğun bakım pratiğinde santral venöz kanülasyon kanülasyon sırasında hava embolisini önlemek ya da hipotansif bir hastada kardiyak outputu artırmak için uyanık hastalarda trendelenburg pozisyonu sıklıkla kullanılmakla birlikte, anestezi almış hastalarda özellikle robotik cerrahi sırasında cerrahi alanda görünürlüğünü artırmak için de kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı obezitenin trendelenburg pozisyonunda, uyanık gönüllülerde IOP a olan etkilerinin araştırılmasıdır. Metod: Etik kurul onayı alındıktan sonra 60 uyanık gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir.. Gerekli çalışma onamı alındıktan sonra, vücut kitle indeksi (VKİ) < 25 kg/m2 30 gönüllü; VKİykrk3130 kg/m2 30 gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. IOP basınç ölçümleri oturur pozisyonda (T1), supine pozisyonda 5 dk sonra (T2), 10o trendelenburg pozisyonda 5 dk sonra (T3) ve 10o trendelenburg pozisyonda 10 dk sonra yapılmıştır. Her iki trendelenburg pozisyonunda zamanın IOP a etkisini değerlendirebilmek amaçlı supine pozisyonda 10 dk resting-period sağlanmıştır.
Bulgular:
Ortalama IOP değerleri obez grupta T1, T3, T4 zaman diliminde non-obez gruba göre daha yüksekti (sırasıyla p=0,03, p=0,004, p=0,004). T3 ve T4 zamanlarında her iki grubun IOP değerleri T1 ve T2 ye göre yüksek olmakla birlikte; T4 ve T3 IOP değerleri arasında grup içi farklılık bulunmamıştır.
Tartışma ve Sonuç:
Trendelenburg pozisyonu hem iki hasta grubunda da IOP da artişa neden olmaktadır Kliniğimizde daha önce obezitenin laparoskopik cerrahide IOP üzerine olan etkisinin araştırıldığı çalışmada perioperatif dönemde obez ve non-obez grupta IOP basınç farkı gözlenmemiştir (3). Bu durumun sebebi olarak yapılan cerrahinin baş yukarı pozisyonda yapılan laparoskopik cerrahi olması düşünülmüştür. Böylelikle venöz dönüşün bozulmadığı savunulmuştur. Trendelenburg pozisyonu kullanılan tüm işlemler ve cerrahilerde öncelikle glokom tanısı olan obez hastalarda dikkatli davranılmalı, perioperatif dönemde IOP takibi yapılmalıdır.