GERIATRIK HASTALARDA DESFLURAN, SEVOFLURAN VE IZOFLURANIN NÖROKOGNITIF FONKSIYONLARA DERLENMEYE VE HEMODINAMIYE OLAN ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI
G.DOĞAN
1, AH.ŞAHİNOĞLU
1, F.ÖZKAN
1, EB.ŞENER
1, B.SARIHASAN
1, S.KOCAMANOĞLU
1, G.ERTAŞ
1
ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESI 1
Kognitif bozukluk erken postoperatif peryotta yaşlı hastalar için belirgin bir problemdir. Bu çalışmada minör cerrahi geçirecek olan geriatrik hastalarda sevofluran, izofluran ve desfluranın postoperatif derlenme ve erken kognitif fonksiyonlara etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışmaya ASA I-III grubundan minör cerrahi planlanan, 65 yaş ve üstü 90 hasta alındı. Hastalar Grup I (Desfluran,n=30), Grup II (Sevofluran,n=30) ve Grup III (İzofluran,n=30) olacak şekilde rastgele 3 gruba ayrıldı. Eğitim durumlarına göre preoperatif Modifiye Mini Mental Test (MMT) uygulanan hastalara, operasyon odasında standart noninvazif monitorizasyon ve bispectral indeks (BIS) monitorizasyonu yapıldı. İndüksiyondan öncesi, sonrası, entübasyon sonrası 30. dakikaya kadar 5 dakikalık aralıklarla, 30. dakikadan sonra 15 dakikalık aralıklarla, ekstübasyonda ve ekstübasyondan sonraki 20. dakikaya kadar 5 dakika aralıklarla kalp hızı (KH), sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2) ve BIS değerleri kayıt edildi. Anestezi indüksiyonu propofol + fentanil, kas gevşemesi rokuronyum ile sağlandı. İdamede Grup 1’de % 3-6 desfluran, Grup 2’de % 0,6-2 sevofluran, Grup 3’de % 0,4-0,8 izofluran kullanıldı. BIS>55 veya BIS<45 olduğunda inhalasyon anesteziği artırıldı ya da azaltıldı. Hastalar ekstübasyondan sonra ilk 20 dakikada, beşer dakika aralarla Ramsey Sedasyon Skalası ve Modifiye Aldrete Derlenme Skoru ile değerlendirildi. Ekstübasyondan 1 saat sonra ve 1.gün MMT tekrarlandı. Hastaların 15. ve 60. dakikalarda Vizüel Analog Skalası (VAS) ile ağrıları değerlendirildi.
Hemodinamik değişkenler açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Derlenmenin desfluran grubunda daha kısa olduğu görüldü (p<0.05). Kognitif fonksiyonları değerlendirmek için kullanılan MMT üç grupta da benzerdi. Onbeşinci dakika VAS değeri izofluran grubunda sevofluran ve desfluran gruplarına göre anlamlı düşük bulundu (p<0.05).
Desfluranın, sevofluran ve izoflurana göre daha kısa sürede derlenme sağladığı; erken postoperatif kognitif fonksiyonların geri dönmesinin her üç grupta da benzer olduğu ve birbirlerine bir üstünlüklerinin olmadığı görüldü. Özellikle daha hızlı derlenme sağlayabileceğinden dolayı geriatrik hastalarda desfluranın daha güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı.
|