İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-33

SEZARYEN OPERASYONLARINDA SPİNAL ANESTEZİ ÖNCESİ İKİ FARKLI KOLLOİD SIVI İLE YAPILAN İNTRAVENÖZ ÖN YÜKLEMENİN TROMBOELASTOGRAFİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

T.YILMAZLAR 1, G.TÜRKER 1, EB.MOĞOL 1, A.GURBET 1, S.DİZMAN 1, H.GÜNAY 1


ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. ANESTEZİYOLOJİ AD 1


Çalışmamızda sezaryen operasyonlarında spinal anestezi öncesi iki farklı kolloid sıvı ile yapılan intravenöz (iv) ön yüklemenin tromboelastografi üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.


ASA I-II, 20-50 yaş aralığında, 50 gebe çalışmaya alındı. Olgular randomize olarak 2 eşit gruba ayrıldı:

Grup HEN (n=25): 500 ml %6 hidroksietil nişasta 130/0.4

Grup JEL (n=25): 500 ml %4 süksinile jelatin
Spinal anestezi öncesi olgulardan bazal tromboelastografi (TEG) için kan örnekleri alındı. Daha sonra gruplardaki solüsyonlardan biri ile iv 500 ml ön yükleme yapıldı. Ön yükleme sonrası, her olgudan ikinci kan örnekleri TEG kullanılarak çalışıldı. TEG eğrisi üzerinden reaksiyon süresi (r zamanı), pıhtı oluşum zamanı (k zamanı), pıhtı oluşum hızı (α açısı) ve maksimum amplitüd (MA) değerleri kaydedildi. İntravenöz ön yüklemeyi takiben, spinal anestezi sol lateral dekubitus pozisyonda L3-4 intervertebral aralığından 27G spinal iğne kullanılarak uygulandı. Tüm olgulara intratekal olarak 8 mg hiperbarik bupivakain ve 20 µg fentanil karışımı verildi. Spinal anesteziyi takiben hastalar hızlı bir şekilde sırtüstü pozisyona çevrildi. Olguların aldığı total iv kristalloid sıvı volümleri, hipotansiyon ve bradikardi; kullanılan efedrin ve atropin dozları; en üst duyu bloğu seviyesi ve yenidoğanın  Apgar skorları kaydedildi.


Gebelerin demografik verileri, hipotansiyon insidansı, efedrin kullanımı ve en üst duyu bloğu seviyesi açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Bazal değerlerle karşılaştırıldığında, kolloid sıvı ön yüklemesini takiben her iki grupta da r zamanı ve MA değerlerinde anlamlı azalma belirlendi (sırasıyla,
p<0.001 and p<0.01). Grup HEN’de ön yükleme sonrasında a açısında anlamlı olarak azalma saptanırken, aynı azalma Grup JEL’de görülmedi (p<0.05). Her iki grupta bazal değerlere göre iv ön yükleme sonrası k zamanı değerlerinde anlamlı azalma bulunmadı. Her iki grup tüm TEG parametreleri açısından benzer bulundu.


Sonuç olarak, spinal anestezi altında elektif sezaryen cerrahisi planlanan sağlıklı gebelerde TEG ölçümleri, 500 ml nişasta veya jelatin ile yapılan ön yüklemenin hafif hipokoagülasyonla ilişkili olabileceğini göstermiştir, ancak her iki grupta da infüzyon sonrası TEG parametreleri normal referans sınırlarda veya alt sınırlara oldukça yakın olarak seyretmiştir. Farklı sıvı ön yükleme rejimlerinin koagülasyona olan etkilerini ve bunların potansiyel klinik etkilerini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtyaç vardır.