LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE ESMOLOL VE LİDOKAİN İNFÜZYONLARININ İNTRAOPERATİF HEMODİNAMİK DEĞİŞİKLİKLER, ANALJEZİK GEREKSİNİMİ VE DERLENME ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
S.DOĞAN
1, FE.ÜSTÜN
1, EB.ŞENER
1, F.ÖZKAN
1, A.TÜR
1, S.KOCAMANOĞLU
1, H.KUŞDERCİ
2
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1 ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESI 2
Literatürde lidokain ve esmolol infüzyonlarının derlenme ve postoperatif analjezi üzerine etkilerini karşılaştıran bir araştırma bulunmamaktadır. Çalışmamızda, laparoskopik kolesistektomi hastalarında lidokain ve esmolol infüzyonlarının, hemodinamik değişiklikler, analjezik gereksinimi ve derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışmaya laparoskopik kolesistektomi planlanan, ASA I-II, 18–65 yaşlarında 60 hasta alındı. Hastalar, 30’ar kişilik iki gruba ayrıldı. Lidokain grubuna (Grup L) indüksiyondan 3 dk önce 1.5 mg/kg lidokain yavaş iv ve 2 mg/kg/saat infüzyon, esmolol grubuna (Grup E) ise 1mg/kg esmolol yavaş iv ve 15 µg/kg/dk infüzyon başlandı. İndüksiyonda 2–2,5 mg/kg propofol, 1 µg/kg fentanil ve 0,1 mg/kg vekuronyum i.v. uygulandı. İdamede %35 O2+N2O, %4.5 desfluran kullanıldı. İntraoperatif kalp atım hızı (KAH), sistolik (SKB), diyastolik (DKB) ve ortalama kan basıncı (OKB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2) kaydedildi. Postoperatif analjezi için HKA (Hasta Kontrollü Analjezi) ile fentanil uygulandı. Hastaların hemodinamik bulguları, Ramsay sedasyon skoru (RSS), istirahat ve öksürük VAS değerleri, ilk analjezik istek zamanı (İAİZ), Modifiye Aldrete derlenme skorları (MADS) ve bu skor ≥9 olma süreleri, HKA istek sayısı, miktarı ve yan etkiler kaydedildi.
Grupların demografik özellikleri, anestezi ve cerrahi süreleri benzerdi. İki grupta da entübasyonun 1. ve 5. dk’sındaki hemodinamik parametreler preoperatif değerlere göre artmadı. İndüksiyon sonu ve insizyonun 20.dk. SKB değeri Grup E’de daha düşüktü(p<0.05). Grup E’de uyanma süresi daha kısaydı(p<0,001). Ekstübasyonun 10. dakikasındaki RSS, Grup L’de daha yüksekti(p<0.05). Grup E’de MADS’ları anlamlı olarak yüksek(p<0.05) ve MAS≥ 9 kadar geçen süre daha kısaydı(p<0,01).
İstirahat ve öksürük VAS’ları Grup E’de daha düşüktü(p<0,05). Grup L’de daha az sayıda ek analjeziğe gereksinim duydu(p<0.01).
Laparoskopik kolesistektomilerde lidokain ve esmolol infüzyonlarının entübasyon ve insizyona hemodinamik yanıtların baskılanması, opioid miktarları ve yan etkiler yönünden birbirlerine üstünlükleri olmadığını düşünüyoruz. Ancak ekstübasyona yanıtın baskılanması ve ek analjezik ihtiyacı açısından lidokain infüzyonunun üstün olduğu, uyanma zamanı, ağrı ve derlenme skorları yönünden ise esmololün daha avantajlı olduğu kanısındayız.
|