İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-12

Laparoskopik Kolesistektomilerde Paravertebral Blok Ve İntravenöz Analjezik Yöntemlerin Postoperatif Ağrı Yönetimi Ve Opioid Tüketimine Etkileri

Levent Gündost, Ahmet Kemalettin Koltka, Nükhet Sivrikoz, Özlem Turhan, Dilek Hündür, Hacer Ayşen Yavru, Ali Emre Çamcı,

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad

Giriş: Laparoskopik kolesistektomi sonrası; ağrı görülmekte ve güçlü bir analjeziye ihtiyaç duyulmaktadır. Ağrının kontrolünde opioidlerin yan etkilerinden dolayı kullanımlarını azaltmak amacıyla rejyonal tekniklerin popülaritesi artmıştır. Torasik paravertebral blok (TPVB), toraks ve meme cerrahisi başta olmak üzere abdominal ve pelvik girişimlerde postoperatif analjezi amacıyla uygulanmaktadır (1,2). Çalışmada laparoskopik kolesistektomi hastalarında TPVB’nin postoperatif analjezik etkinliğini görmek amaçlandı. Materyal ve Metod: Yerel etik kurul onayı (2017/886) alındıktan sonra, laparoskopik kolesistektomi planlanan, ASA I-III, 18-70 yaş aralığında 78 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar; preoperatif, ultrasonografi (US) eşliğinde, tek taraflı TPVB uygulanan (Grup 1) ve uygulanmayan (Grup 2) olarak randomize edildi. Her iki gruba postoperatif hasta kontrollü analjezi uygulandı. Postoperatif ilk 24 saatte her iki grubun istirahat ve hareket sırasındaki vizüel analog skorları (VAS), postoperatif kullanılan tramadol miktarı, bulantı kusma insidansları, gaz-gayta çıkışı, mobilizasyon, beslenme ve taburculuk saatleri kayıt altına alındı.
Bulgular:
Benzer demografik verilere sahip gruplarda 30. dak ve 1. saat istirahat VAS ile 30. dak hareket sırasındaki VAS değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Diğer tüm zamanlarda istirahat ve hareket sırasındaki VAS değerleri Grup 1’de anlamlı derecede düşük saptandı (Tablo 1,2). Grup 1’de tramadol tüketimi 180.18 ± 16.1 mg iken, Grup 2’de 295 ± 41.6 mg olduğu görüldü (Tablo 3). Grup 1’in %44.8’inde, Grup 2’nin %77.5’inde intraoperatif en az 1doz ek fentanil gereksinimi olduğu belirlendi (Tablo 4). Bulantı insidansında fark gözlenmezken, Grup 2’de kusma oranının anlamlı derecede fazla olduğu gözlemlendi (Grup 1 %28, Grup 2 %62.5). Grup 2’de gaz-gayta çıkışı, beslenme ve mobilizasyonun daha geç saatlerde olduğu saptandı. Taburculuk saatlerinde anlamlı fark bulunmadı (Tablo 5). Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi hastalarında TPVB’nin postoperatif ağrı yönetiminde etkili olduğu gözlemlendi. Perioperatif opioid ihtiyacını ve opioid kullanımına bağlı oluşabilecek yan etkileri azalttığı saptandı. Blok uygulamaları sırasında herhangi bir komplikasyon yaşanmaması kullanımın güvenli olduğunu düşündürmektedir. Laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde postoperatif ağrı yönetiminde TPVB uygulanması etkili analjezi sağlanmasında etkilidir.