İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-186

Tiroidektomi hastalarında post-operatif analjezi için ultrason eşliğinde bilateral yüzeyel servikal pleksus bloğu klinik tecrübemiz

Zafer Yasin Konya, Mert Nakip, Ayşe Koçak, Bülent Baltacı, Hülya Başar,

Sbü Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği, Ankara

Tiroid cerrahisi sonrasında, cerrahiden ve pozisyondan kaynaklanan boyun ağrısı sık görülmekte ve hayat kalitesini azaltmaktadır. Sistemik etkilerinden dolayı analjezik kullanımını azaltmak önemlidir. Baş – boyun cerrahilerinde kullanılan servikal pleksus blokları post – operatif analjezide yeni ve etkinliği hala araştırılan yöntemlerdir. Bu olgu sunumunda,2019 yılı içerisinde hastanemize başvuran, narkotik analjezik kullanmak istemeyen iki hastada, ultrason eşliğinde bilateral yüzeyel servikal pleksus blok (BSCPB) uygulanması ve sonuçları sunulmuştur İki hastamızın da sigara içimi harici ek hastalığı yoktur. Tiroid hastalığı harici ek boyun patolojisi olmayan, daha önce baş – boyun cerrahisi geçirmemiş hastalarımıza BSCPB tekniği, olası komplikasyonlar anlatılıp, yazılı onamları alındı. Anestezi indüksiyonunda 2 mg/kg propofol, 1 mg/kg lidokain, 0,6 mg/kg roküronyum uygulandı. İdamede 1.0 MAC sağlanacak şekilde, %50 Oykrk23+Nykrk23O ve Sevoflurane karışımı kullanıldı. Lineer prob kullanılarak transvers planda lateralden yaklaşılarak sternocloidomastoid (SCM) kasın posteriorundan girilip SCM kasın posterior sınırı ve paravertebral fasyanın arasına 10 ml %0.25’lik bupivakain enjeksiyonu yapıldı. İşlem kontrlateral taraf için de uygulandı. Post–operatif analjezi için deksketoprofen uygulandı. Hastalar operasyon sonunda post – anestezi bakım ünitesine (PABÜ) alındı. Ağrı muayeneleri için Visual Analog Scale (VAS) kullanıldı. İlk muayeneleri ekstübasyon sonrası PABÜ’de yapıldı. Sonraki muayeneleri sırasıyla birinci, üçüncü, altıncı, onikinci, 24. saatlerde ve taburculuktan hemen önce yapıldı. Bir hastada post-operatif birinci saatte ağrı olup (VAS 5) 500 mg parasetamol ile kontrol altına alınabildi. Diğer hastanın ilk 6 saatte ağrısı olmadı. Post – operatif ağrısı VAS 5’in üstüne çıkmamış olup non-steroidal antiinflamatuar ilaçlarla kontrol altına alınabildi. Hastaların ikisi de 24. saatlerinde ve taburculukta ağrısızdı. İki hasta da oral parasetamol ile taburcu edilebildi. Erken dönemde ağrısı olan hastada enjeksiyon sırasında venöz yaralanma gerçekleşti. İntra – operatif oluşan hematom temizlenip, kanama kontrolü yapıldı. Diğer hastada cerrahi memnuniyet yüksekti. Ultrason eşliğinde BSCPB, post – operatif ağrıda azalmaya yardımcı olarak analjezik kullanımını azaltmasına rağmen, 2018 yılında yapılan bir meta – analize göre post – operatif bulantı ve kusmaya etkisizdir. BSCPB, yandaş hastalıkları nedeniyle analjezik kullanımının kısıtlandığı hastalarda alternatif olarak düşünülebilir.