İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

YK-8

Pediyatrik Hastalara Preoperatif Oral Karbonhidrat Yüklemesi Hipotermi Riskini Azaltır mı?

Sevil Azazoğlu Erbek, Handan Birbiçer, Levent Özdemir, Aslınur Sagün, Mustafa Azizoğlu,

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Mersin, Türkiye

Giriş ve Amaç: Perioperatif dönemde gelişebilen hipotermi, birçok olumsuz klinik sonuçla ilişkilidir. Bu çalışmada pediyatrik hasta grubunu preoperatif karbonhidrattan zengin beslemenin, vücut ısısına olan etkisinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmaya çocuk cerrahisi tarafından elektif şartlarda operasyon planlanan, dahil edilme kriterlerine uyan ve yaşları 2-15 arasında değişen toplamda 40 pediyatrik hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olarak iki gruba ayrıldı: Grup S (cerrahi operasyondan 3 saat önce oral yoldan sadece 5 ml kg-1 dozunda su verilen hasta grubu, n=20) ve Grup K (cerrahi operasyondan 3 saat önce oral yoldan sadece 5 ml kg-1 dozunda karbonhidrattan zengin berrak sıvı verilen hasta grubu, n=20). Grup K’ya karbonhidrattan zengin sıvı olarak standart paketlenmiş berrak elma suyu toplam volüm 250 ml’yi geçmeyecek şekilde oral yoldan verildi (karbonhidrat içeriği 11 gr/100 ml, kalori içeriği 187 kj/100 ml ve 44 kcal/100 ml, yağ ve protein içermemektedir). Operasyon odası sıcaklığı 24-24,5 oC arasında sabit tutuldu ve intravenöz infüze edilecek mayiler bu cerrahi operasyon odasında bulunduruldu. 36.0oC’den daha düşük değerler hipotermi olarak kabul edildi. Hastalar standart monitörizasyona ek olarak timpanik termometre ile vücut ısıları servisten ayrılmadan önce, indüksiyon öncesi ve indüksiyon sonrası 5. dk, 10. dk, 15. dk, sonrasında her 15 dk da bir ve postoperatif derlenme ünitesinde olmak üzere düzenli aralıklar ile ölçülerek kaydedildi. İstatiksel olarak p< 0.05 değeri anlamlı kabul edildi.
Bulgular:
Demografik veriler bakımından gruplar arası farklılık saptanmadı. İntraoperatif 15. dk dan itibaren ve sonraki tüm ölçümlerde Grup K’daki hastaların ortalama vücut ısıları Grup S’ye göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (Şekil 1). Postoperatif komplikasyon olarak bulantı-kusma insidansı Grup S’de %15 (n=3) bulunurken, Grup K’da hiçbir hastada görülmedi. Tartışma: Pediyatrik hastaların vücut yüzey alanı oransal olarak erişkinlere göre daha yüksek olduğundan perioperatif hipotermiye daha yatkındırlar. Bu hastalara preoperatif karbonhidrat yüklemesi yapılarak termogenezisin stimüle edilebileceğini ve hipotermi gelişme riskinin azaltılabileceğini önermekteyiz.