İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-87

SEVOFLURAN VE DESFLURANIN HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KARDEŞ KROMATİD DEĞİŞİMİ DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

A.DOSTBİL 1, M.ÇELİK 1, S.TAŞKIN 1, C.ATALAY 1, H.KÜRŞAD 1


ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Sevofluran ve desfluranın klinik dozlarda genetik açıdan akut invivo mutajen ve karsinojen etkisini araştırmak. Bu amaçla Kardeş Kromatid Değişimi (KKD), Mitotik index (Mİ) ve Replikasyon İndexini (Rİ) incelendik.

Bu çalışma anestezi süresi 60 dakikayı geçen ve ürolojik cerrahi girişim uygulanan 60 olgu üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı: Sevofloran Grubu (SG; n=30) ve  Desfluran Grubu (DG; n=30). Bu gruplar da kendi aralarında sigara içmeyenler (SGA,DGA) ve sigara içenler (SGB,DGB) olarak sınıflandırıldı. Anestezi indüksiyonu 5mg/kg tiyopental ve 0,1 mg/kg vekuronyum ile idamesi ise SG de sevofluran+azotprotoksit, DG’de desfluran+azotprotoksit ile sağlandı. Her olgudan anestezi indiksiyonu öncesi (Bazal Değerler), indüksiyondan sonraki 60. dakika (T1), 24. saat (T2),ve 72. saat (T3)  olmak üzere dört kez 2 cc. venöz kan alındı. Anestezi indüksiyonundan hemen önce alınan kan örnekleri bazal değerler olarak kullanıldı. Alınan kanlar enjektörde bir saat içinde genetik laboratuvarına gönderilerek hücre kültürlerine ekim yapılması sağlandı.

Tüm gruplarda KKD düzeyi bazal değerlere göre T1 de anlamlı olarak artmış olmasına rağmen (p<0,001),T2 ve T3 de fark bulunamamıştır (p>0,05). Tüm grupların Mİ ve Rİ’si T1 de bazal değerlere göre anlamlı olarak inhibe  olmuş (p<0,001), T2 ve T3 de ise fark bulunamamıştır (p>0,05) . SGve  DG’de; KKD, Mİ ve Rİ değerleri  arasında tüm ölçüm noktalarında fark bulunamamasına rağmen (p>0,05),  KKD değerlerinin SGB VE DGB’de, SGA ve DGA göre daha fazla olduğu(p<0,001), Mİ ve Rİ değerleri arasında ise anlamlı fark olmadığı saptandı (p>0,05). 

Genel anestezi amacıyla klinik dozlarda uygulanan sevoluran ve desfluranın reversibl bir mutajenik etkisinin  olduğu kanaatindeyiz. Sigara içenlerde bu etki içmeyanlere göre anlamlı olarak daha fazladır.