KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİDE FARKLI VOLÜMLERDE SERUM FİZYOLOJİK İLE TOP-UP UYGULAMASININ MOTOR VE DUYUSAL BLOK SEVİYELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Z.ŞİMŞEK
1, A.ALPTEKİN
1, J.ERGİL
1, N.GÖRAL
1, D.ÖZKAN
1, H.GÜMÜŞ
1
DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Kombine spinal epidural anestezide (KSE), spinal ve epidural anestezinin avantajları korunurken dezavantajlarının bir kısmı azaltılabilir. Bu çalışmada; Kombine spinal epidural anestezi ile diz protezi uygulanması planlanan olgularda, epidural aralıktan verilen farklı top-up volümlerinin, motor ve duyusal blok seviyeleri ile postoperatif ağrı skorları, hemodinami, yan etkiler ve komplikasyonlar üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
ASA I-III risk grubundan 25-70 yaş arası 60 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular rastgele olarak 4 gruba ayrılarak, intratekal yolla uygulanan 10 mg izobarik veya hiperbarik levobupivakainden 5 dk. sonra yeterli blokaj sağlanmış ise (modifiye bromaj skor I ve duyusal blok seviyesi T10), epidural kateter yolu ile, 5ml veya 10ml serum fizyolojik (SF) uygulandı (top-up). Grup I (n:15) izobarik levobupivakain-10 ml SF, Grup II (n:15) izobarik levobupivakain-5 ml SF, Grup III (n:15) hiperbarik levobupivakain-10 ml SF, Grup IV (n:15) hiperbarik levobupivakain-5 ml SF. Operasyon sırasında ve sonrasında da motor ve duyusal blok sonlanana kadar kalp hızı, ortalama arter basıncı, oksijen saturasyonları kaydedildi. Yeterli blokaj kazanma zamanı, maksimum sensoryal blok seviyesi, maksimum sensoryal blok seviyesine ve T10 seviyesine yükselme süreleri, 2 segment gerileme zamanları takip edildi. Operasyon sonrası ağrı seviyeleri, ilk analjezik kullanma zamanı, miksiyon zamanı, yan etkiler ve komplikasyonlar kaydedildi.
Gruplar arasında, yeterli blokaj kazanma zamanı, maksimum duyusal blok seviyeleri, maksimum duyusal blok kazanma ve 2 segment gerileme zamanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı(p>0.05).
Kombine spinal epidural anestezide, top-up uygulaması ile intratekal olarak uygulanan düşük dozlarda lokal anestezik ile yeterli ve güvenilir cerrahi anestezi sağlanabilir. Çalışmanın sonuçlarına göre, farklı volümlerde serum fizyolojik ile yapılan top-up uygulamalarının, blok oluşma sürelerine ve seviyelerine anlamlı katkı sağlamadığıdı tespit edilmiştir.
|