İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-182

Yoğun bakım ünitesinde takip edilen travma hastalarının retrospektif incelenmesi

Fatma Kavak Akelma, Savaş Altınsoy, Sibel Çatalca,

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği,ankara

Giriş Travmaya bağlı ölu¨mler du¨nyada önde gelen ölüm nedenlerinin arasındadır ve her yıl 5.8 milyon insan travma nedeniyle ölmektedir. ABD’de 2016 istatistikleri incelendiğinde 5 yaş u¨zeri tu¨m ölu¨mlerin ilk u¨ç sırasında trafik kazası bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de acil servislere başvuran hastaların %37’si, u¨lkemizde ise %4-25’i travma nedenlidir. Travma mortalite ve morbiditeyi arttıran önemli bir sorun olduğu için, bu hastalar genellikle yoğun bakım u¨nitelerinde (YBÜ) takip edilirler. Bu çalışmada YBÜ’sine yatan travma hastalarının mortalite oranları ve mortaliteyi etkileyen faktörleri incelenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Yerel etik kurulu kararı sonrası, 2017-2019 yılları arasında hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon YBÜ’lerinde takip ve tedavi edilen hastaların dosyası retrospektif olarak taranmıştır. Hastalara ait yaş, cinsiyet gibi demografik verilerinin yanında travma şekli ile bölgeleri, ek hastalıkları, yatış süreleri, Gloskow Koma Skoru (GKS) ve Akut fizyolojik ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi II ?Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II)?, yapılan girişimler ve cerrahiler, yatış süresi, YBÜ sonuçları ve YBÜ maliyetleri hastalara ait dosyalardan kayıt altında alınmıştır. Bulgular Toplam 115 hasta dosyası taranmıştır, hastaların 67 (%58.3)’i erkek, 48 (%41.7)’i kadın cinsiyetten oluşmaktadır. Hastaların yaş ortalaması 52.59 ? 25.6 yıl olarak bulunmuştur. YBÜ’sinde ortalama yatış süresi 14.11 ? 28.2 gün iken exitus olanlarda 25 ? 43.4 ile taburcu olanlardan anlamlı olarak yüksektir (p< 0.05). Aynı zamanda tüm hastalar incelendiğinde 78 (%67.8) hasta herhangi bir sebeple yattığı süre esnasında cerrahi müdahale geçirmiştir. Hastaların 27 (%23.5)’i YBÜ’sinde exitus olurken 88 (%76.5)’i taburcu edilmiştir. Exitus olan hastaların GKS ortalaması 5 ? 2 iken, diğerlerinin ise 12 ? 3’dür. Travmaya en sık olarak, tüm hastalarda ve exitus olanlarda benzer şekilde, kranial bölgeden maruz kalınmıştır (sırasıyla %44.3, %40.7). Sonuç Günümüzde başlıca ölüm nedeni arasında yerini alan travma hastaların özelliklerini bilmek giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada bölgemizde travma merkezi olan hastanemizin verilerini paylaşırken travma hastalarında karşılaşılabilecek özellikleri ortaya koymayı çalıştık.