İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

P-177

SEREBELLAR ABSE NEDENİYLE OPERE EDİLEN EİSENMENGER SENDROMLU OLGUDA ANESTEZi YöNETiMi

Mehtap Gürler Balta, Tuğba Karaman, Serkan Doğru, Serkan Karaman, Hakan Tapar, Mustafa Süren, Zübeyde Ateşoğlu Yardımcı,

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Aneteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tokat

GİRİŞ; Eisenmenger Sendromu(ES) doğumsal soldan-sağa kardiyak şanta bağlı gelişen pulmoner hipertansiyon ve bunun sonucunda pulmoner arter basıncının sistemik basıncın üzerine çıkması ve şantın sağdan-sola dönmesi ile karakterize klinik tablodur. OLGU; 32 yaşında bir aydır baş dönmesi, kusma ve sağ gözde görme kaybı şikayetleri olan hastaya serebellar abse nedenli operasyon planlandı. Hastanın klinik öyküsünde 28 yıl önce Büyük Arter Transpozisyonu nedeniyle damar onarımı yapılmayıp ventriküler septal defekt(VSD) genişletilme operasyonu yapılmış. Ekokardiyografide: 2,3cm atriyal septal defekt(ASD) ile 1,5cm perimembranöz ve 0,6cm maküler tip VSD izlendi. Tahmini sistolik pulmoner arter basıncı: 80 mmhg idi. Hastanın kalp tepe atımı 74/dk, kan basıncı 113/56 mmHg, oksijen saturasyonu % 68 idi. Hava embolisi riskinden dolayı cerrahi ekip ile konuşularak hastaya santral kateter açılmadı. Venöz damar yolu ve arter kateterizasyonu yapıldı. Hava embolisini önlemek için mayilerin havaları alındı. İndüksiyonda 50mg Ketamin, 50mcg Fentanyl, 40mg rokuranyum uygulanıp entübe edildi. İdamede sevofluran kullanıldı. Entropi ve TOF monitorizasyonu yapıldı. 75 dakika süren operasyon boyunca kalp tepe atımı 60/dk, oksijen saturasyonu % 89, kan basıncı 100/56 mmHg civarlarında stabil seyretti. Postoperatif 2.saatte yoğun bakım ünitesinde hastanın bilincinin açılıp yeterli tidal volüm oluşturabilmesiyle birlikte hasta ekstübe edildi. Postoperatif 4. gün vitallerin stabil seyretmesi üzerine servise gönderildi. TARTIŞMA; ES’da anestezide temel amaç, pulmoner vasküler direnç artışı ve miyokard depresyonundan kaçınmaktır. Anestezi yönetiminde hipoksi, hiperkarbi, asidoz önlenmeli, ağrı yönetimi optimal olmalıdır. Kalp tepe atımı, kan basıncı, hacim durumu, oksijenasyon ve nörohormonal aktivasyon gibi derin hemodinamik değişkenlik zaten anormal bir kardiyopulmoner sisteme ekstra bir stres ekler. ES'li hastalarda genel anestezi sırasında en sık görülen komplikasyon hipotansiyondur. İkinci en yaygın komplikasyon düşük oksijen satürasyonudur. Ameliyattan önce hacim azalması ve uzun süreli açlıktan kaçınılmalı ve tüm intravenöz hatlarda paradoksal hava embolizmini önlemek için tedbirler alınmalıdır.