İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2019

S-119

İntraoperatif Farkındalık İnsidansının Tespitinde Yönlendirici Anket Sonuçları ile Spontan Raporların Karşılaştırılması: Ön Rapor

Meltem Bektaş, Türkay Çakan, Pınar Nisani, Melis Engin, Büşra Şen, Hülya Başar,

Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği Ankara

Giriş:Genel anestezi altında intraoperatif farkındalık gerçekleşebilmekte ancak olguların %65’i hastalarca rapor edilmemektedir. Postoperatif hastalara yönlendirici sorular sorulduğunda raporlanan farkındalık oranı, spontan belirtilene göre anlamlı düzeyde artmaktadır. Amacımız farkındalık tespitinde altın standart olan modifiye Brice anketi ile belirlenen insidans oranını spontan olarak rapor edilenlerle karşılaştırmaktır. Gereç/Yöntem: Genel anestezi ile operasyon geçiren 18-80 yaşında bilişsel fonksiyonları sağlam, kendini ifade edebilecek durumda olan hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci gruba postoperatif 1. ve 24. saatte modifiye Brice anketi uygulanarak (cerrahi öncesi en son hatırladığı/uyandıktan sonra ilk hatırladığı/anestezi başlangıcıyla uyanması arasında bir şey hatırlıyor mu/cerrahi sırasında rüya gördü mü/rahatsız edici miydi/cerrahi ile ilgili hoş olmayan şey neydi) intraoperatif farkındalıkları araştırıldı. İkinci gruba postoperatif 24. saatte anesteziden memnun olup olmadıkları soruldu, varsa şikayetleri öğrenildi.
Bulgular:
Toplam 485 hasta (1. grupta 179 2. grupta 306) değerlendirildi. 1. grupta 5 hasta (%2.79) anestezi başlangıcıyla uyanması arasında serum takıldığını, kolunun acıdığını, maske tutulduğunu ve adıyla seslenildiğini hatırladığını ifade etti, yine 5 hasta rüya gördüğünü ama rahatsız edici olmadığını belirtti(%2,79) (aile,çalışan,akraba, düğün hazırlığı vb).Hatırlama ve rüyalar 24. saatteki değerlendirmede de vardı. 1 hasta olası farkındalık olarak değerlendirildi(%0.55). Hastaların 19'u cerrahi ile ilgili hoş olmayan durum belirtti(%10.61). Ağrı 9 hasta(%47.36) ile ilk sıradaydı. Bulantı, korku, heyecan diğer yakınmalardı. 2. grupta anestezi memnuniyeti % 99.01idi(303 hasta memnun). 44 hastada(%14.3) toplam 57 şikayet vardı. Şikayetlerin 32 tanesi (%56.14) ağrı (%40 'ı boğaz ağrısı diğerleri bel,baş,sırt kol,karın ağrısı), 13 tanesi bulantı-kusma (%22.80) idi. Hiçbir hasta farkındalık belirtmedi. Sonuç: Hastalarımızın yakınmaları genellikle farkındalık değil postoperatif şikayet niteliğinde görülmektedir. Ön çalışma sonuçlarına göre sadece modifiye Brice anketi uyguladığımız grupta 1 hastada olası farkındalık olduğu düşünüldü(%0.55). Hedeflenen hasta sayısının uzağında olmamız henüz net sonuçlar elde edememizin nedeni olabilir. Kiniğimizde endtidal gaz konsantrasyonunun 0.7 MAC'ın üzerinde tutulması, azot protoksit kullanılması narkotik infüzyonu yapılmasının farkındalık gözlenmemesinde etkili olabileceği düşünülmektedir.