İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-16

PROPOFOLÜN İNTRAVENÖZ ENJEKSİYON AĞRISININ GİDERİLMESİNDE LİDOKAİN VE LORNOKSİKAM’IN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YA.ÇEBİ 1, B.AYDINLI 1, Y.POLAT 1, C.HAYTURAL 1, A.SARAÇ 1, A.ÖZGÖK 1


TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ, ANKARA 1

Propofol yumuşak indüksiyon yapması, etkisinin hızlı başlaması, derlenmenin çabuk olması nedeniyle  anestezi indüksiyonu ve idamesinde sık kullanılan anestezik ajanlardandır. En önemli yan etkilerinden biri intravenöz enjeksiyon ağrısıdır. Yaygın kullanılmasına rağmen, halen mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır.

 

Biz çalışmamızda  propofol enjeksiyon ağrısının giderilmesinde lornoksikamın iki farklı dozunun etkinliğini  karşılaştırmayı amaçladık.

Plasebo, kontrollü ve çift kör yapılan çalışmaya ASA 1-2 ürolojik cerrahi planlanan 18-65 yaş grubu 120 hasta  dahil edildi.

Tüm vakalara 1dk  turnike uygulandı. İlk 10 saniye içinde grup1’e i.v 4 mg Lornoksikam +5 ml % 0.9 NaCl ,Grup II’ye   i.v 8 mg Lornoksikam+ 5 ml % 0.9 NaCl ,  Grup III’e i.v 20 mg Lidokain +5 ml % 0.9 NaCl , Grup IV  ‘e sadece 5 ml % 0.9 NaCl uygulandı ve 1 dk sonra turnike açıldı.

Tüm gruplara turnike açıldıktan hemen sonra 2 mg/kg propofol dozunun %25’i 10 saniye içinde enjekte edildi. Sonrasında hastadan sözel ağrı skoruyla enjeksiyon ağrısını derecelendirmesi istendi.

Ağrı değerlendirmesi 4 dereceli sözel ağrı skoruyla yapıldı.

 

 

 

Araştırmaya 37’si kadın 83’ü erkek toplam 120 olgu katıldı. Demografik veriler açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Gruplar arası ağrı görülme dağılımı açısından(ağrı var/ağrı yok) istatistiksel anlamlı fark saptandı.(p=0.004) En fazla ağrı %80 ağrı görülme oranı ile grup 4 ( SF) iken, en az ağrı % 36,7 ağrı  görülme oranı ile grup 2( lornoksikam 8 mg) de saptandı.

4 grubun sözel ağrı skor düzeylerine(VRS 0,1,2,3) göre dağılımı açısından istatistiksel  anlamlı fark saptanmıştır. ( p=0.008)

Çalışmaya dahil edilen hastaların yarısından fazlasında çeşitli derecelerde ağrı oluştu. En az ağrı lornoksikam 8mg grubunda iken en fazla ağrı salin grubunda saptandı.120 hastanın 74’ünde(%61,7) enjeksiyon ağrısı görülürken 46’sında (%38,3)ağrı oluşmadı. Bu bulgumuz literatürdeki ağrı insidansı belirten yayınlarla uyumluluk göstermektedir.

Biz bu çalışmayla propofol enjeksiyon ağısının giderilmesinde lidokain 20mg ve lornoksikam 4 mg dozunun benzer etkide olduğu, lornoksikam 8mg dozunun ise en etkili olduğunu saptadık.