Becker Musküler Distrofili Hastada Anestezi Yönetimi: Olgu Sunumu
Pınar Özdemir Yaşar, Alper Kılınç, Aysun Ankay Yılbaş, Özgür Canbay
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Giriş: Becker musküler distrofi (BMD) X’e bağlı resesif mutasyon sonucu gelişen, progresif kas dejenerasyonuna ve proksimal kas güçsüzlüğüne sebep olan nadir görülen (1:30.000 erkek doğum) bir hastalıktır. Duchenne MD’ye göre daha geç ortaya çıkar, daha yavaş ilerler ve zekâ geriliği daha nadirdir1. Öngörülen perioperatif risk; hastanın sekresyonlarını temizleyememesi, postoperatif kas güçsüzlüğüne bağlı gecikmiş ambulasyon, solunum yetersizliği ve pulmoner aspirasyon ihtimalleri ile artar2.
Olgu: BMD hariç ek hastalığı olmayan ve rinoplasti planlanan 27 yaşında erkek hasta tarafımıza konsülte edildi. On yaşında hipospadias operasyonu geçiren hastada anestezi komplikasyonu gelişmediği öğrenildi. Ekokardiyografisinde EF %60, PAB 30mmHg, normal LV fonksiyonları olan hastanın akciğer grafisinde patoloji görülmedi. Preoperatif dönemde dantrolen hazırlığı yapıldı. Hasta ameliyat odasına alınmadan önce soda lime değiştirildi ve ventilatörde oksijen flaşlanarak devre rezidüel inhalasyon anesteziklerinden arındırıldı. Propofol (Marsh plazma) ve remifentanil (Minto) TCI modu ile indüksiyonu ve idamesi sağlanan ve kas gevşetici olarak rokuronyum (1 mg/kg) kullanılan hastanın maske ventilasyonu ve entübasyonunda (Glidescope) sorun yaşanmadı. BIS, vücut sıcaklığı ve invaziv radyal arter monitörizasyonu yapılan hastanın tansiyonu, vücut sıcaklığı ve ETCO2’si yakından takip edildi. Herhangi bir anestezi komplikasyonu gelişmeyen hasta ameliyathanede ekstübe edildi. Hasta post-op 1 gün PACU’da ve 2 gün serviste takip edildikten sonra sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.
Tartışma ve Sonuç: BMD’li hastalar volatil anesteziklere ve depolarizan kas gevşeticilere maruz kalınca malign hipertermi gelişme riski yüksektir3. Bu sebeple anestezi yönetimimizde preoperatif dönemde dantrolen hazırlığı yapıldı ve intraoperatif olarak inhalasyon anestezikleri ve suksinilkolin kullanılmadı. Hasta intraoperatif ve postoperatif dönemde malign hipertermi açısından yakından takip edildi ancak herhangi bir bulgu/semptom gözlenmedi. Bu hastaların ayrıca postoperatif respiratuar depresyona yatkın olduğu bildirilmekle3 birlikte bizim hastamızda perioperatif pulmoner komplikasyon yaşanmadı.BMD’li hastalar malign hipertermi gelişimi riski açısından perioperatif dönemde yakın takip edilmelidir. Postoperatif dönemde de malign hipertermi ve solunum kasları güçsüzlüğüne bağlı pulmoner komplikasyonlar açısından dikkatli olunmalıdır.
|