İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2023

YD-6

PNÖMOPERİTONYUM OLUŞTURULAN RATLARDA İNTRAPERİTONEAL MAGNEZYUM SÜLFAT UYGULAMASININ PERİOPERATİF İNFLAMATUAR YANIT ÜZERİNE ETKİLERİ

Deniz Kaya Bilir, Nedim Çekmen, Merih Tepeoğlu, Eda Özturan Özer

Yerköy Devlet Hastanesi


Giriş:
Laparoskopik cerrahi, günümüzde sıklıkla tercih edilen minimal invaziv bir yöntemdir. Ancak laparoskopi, pnömoperitonyum (Pp) uygulaması nedeniyle lokal ve sistemik inflamatuar yanıt oluşturmaktadır. İnflamatuar yanıtın azaltılabilmesi için kullanılabilecek perioperatif farmakolojik uygulamalardan biri magnezyum sülfat (MgSO4) uygulamasıdır. Bu çalışmada, pnömoperitonyum oluşturulan ratlarda farklı dozlarda intraperitoneal (i.p.) MgSO4 uygulamasının Pp’a bağlı perioperatif inflamatuar yanıt üzerine etkileri araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmamızda, Başkent Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı alındıktan sonra 36 adet Sprague-Dawley cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar Kontrol Grubu (KG), Pnömoperitonyum Grubu (PG), Magnezyum Grubu 1 (MG250) ve Magnezyum Grubu 2 (MG500) olmak üzere eşit sayıda dört farklı gruba ayrıldı. PG, MG250 ve MG500 grubunda İAB 12 mmHg seviyesinde tutularak toplamda 60 dakika boyunca Pp oluşturuldu. Pp başında MG250 grubuna 250 mg/kg, MG500 grubuna 500 mg/kg i.p. MgSO4 uygulaması, PG’ye aynı miktarda %0,9 salin uygulaması yapıldı. KG’de başka ek herhangi bir işlem uygulanmadan serum ve doku örnekleri alındı. Lokal inflamatuar yanıtın değerlendirilebilmesi için periton örnekleri inflamatuar hücre infiltrasyonu, konjesyon ve hücre ödemi dereceleri için histopatolojik olarak incelendi. Sistemik inflamasyon yanıtının değerlendirilebilmesi için ise, işlem sonrasında ratlardan alınan serum örneklerinden tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α), interlökin-1 (IL-1), interlökin-10 (IL-10) ve miyeloperoksidaz (MPO) ölçümü yapıldı.

Bulgular:
KG ve PG karşılaştırıldığında, Pp uygulamasının lokal inflamatuar yanıtları arttırdığı gösterilmiştir. Sistemik belirteçler açısından ise iki grup arasında sadece MPO ölçümleri PG’de KG’ye göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. MG250 grubunda, hem histopatolojik incelemeler hem de MPO seviyeleri, PG’ye göre anlamlı olarak daha düşük inflamatuar yanıt göstermiştir. Ancak, MG500 grubu ile PG arasında lokal ve sistemik açıdan anlamlı bir fark görülmemiştir.

Tartışma ve Sonuç:
Sonuç olarak, perioperatif dönemde i.p. MgSO4 uygulamasının, uygun dozda kullanıldığında antiinflamatuar etki gösterebileceği, ancak MgSO4’un lokal ve sistemik antiinflamatuar etkinliğinin daha iyi anlaşılabilmesi için ileri doz çalışmalarına ihtiyaç olduğu kanısına varılmıştır.