Ratlarda Bupivakain ve Deksmedetomidin ile Kombine Edilmiş Bupivakainin Lokal Miyotoksisite ve İnflamasyon Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
Gülay Yalçın Yılmaz, Yavuz Akçaboy, Mustafa Cem Yılmaz, Zeynep Nur Akçaboy, Miyase Serap Diker, Ülker Karagece
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği
Giriş: Rejyonel anestezi tekniklerinin artan popülaritesi lokal anestezi ilişkili doku hasarına olan ilgiyi artırmıştır. Miyotoksisite periferik sinir bloklarının bir komplikasyonudur. Bupivakainin yüksek miyotoksik potansiyeli olduğu bilinmektedir. Deksmedetomidin selektif alfa 2 adrenoreseptör agonisti olup sıklıkla intravenöz sedatif ve koanaljezik olarak kullanılır. Literatürde deksmedetomidinin lokal anesteziklere adjuvan olarak eklenmesinin sinir bloğunun süresinin uzatırken lokal inflamasyonu azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışma periferik blok sırasında bupivakaine adjuvan ajan olarak deksmedetomidin eklenmesinin, bupivakainin neden olduğu miyotoksisite ve inflamasyonu nasıl etkileyeceğini gözlemlemeyi hedeflemektedir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada 4 eş grupta toplam 28 rat kullanıldı. Ratlara, A grubu 0,2 ml %0.9’luk normal salin, B grubu 0,2 ml %0.25’lik konsantrasyonda bupivakain, D grubu 0,2 ml %0.005’lik konsantrasyonda deksmedetomidin, BD grubu 0,1 ml %0.5‘lik bupivakain 0,1 ml %0.01’lik deksmedetomidin ile seyreltilerek toplamda 0,2 ml intramusküler yoldan enjekte edildi. Enjeksiyonlar sağ gastrokinemius kasına yapıldı. Enjeksiyondan sonraki 48. saatte ratların enjeksiyon yapılan ekstremiteleri histopatolojik inceleme için hazırlandı. Biyokimyasal analiz için kan alındıktan sonra ratlar sakrifiye edildi.
Bulgular: Histopatolojik incelemede kas lif hasarı, nekroz, mononükleer hücre birikimi değerlendirildi. Histopatolojik açıdan gruplar arası karşılaştırmada Grup B (Bupivakain)’nin istatiksel anlamlı derecede en yüksek skorlara sahip olduğu, ayrıca Grup BD (Deksmedetomidin + Bupivakain) ile diğer gruplar arasında fark olduğu, Grup BD değerlerinin Grup A (%0,9 Serum Fizyolojik) ve D (Deksmedetomidin) değerlerinden daha yüksek, Grup B (Bupivakain) değerlerinden daha düşük olduğu bulunmuştur. Biyokimyasal analiz için kreatin fosfokinaz (CPK) ve C-reaktif protein (CRP) kullanılmıştır. CPK sonuçlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Grup B ile Grup A ve D arasında fark olduğu, Grup B değerlerinin en yüksek olduğu bulunmuştur. CRP sonuçlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda ratlarda bupivakaine eklenen deksmedetomidinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak miyotoksisiteyi azalttığını gözlemledik. Deksmedetomidinin lokal anesteziklere adjuvan olarak kullanımı ve miyotoksisite üzerindeki etkileri ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
|