Ratlarda pregabalinin iskelet kasında iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine etkisi
Levent Öztürk1, Hayriye Tatlı Doğan2, Aydan Kılınçarslan2, Muhammed Enes Aydın3, Abdullah Özer4, Hüseyin Demirtaş4, Yiğit Kılıç4, Erkan İriz4, Ayşegül Küçük5, Aslıhan Cavunt Bayraktar6, Mustafa Kavutçu6, Mustafa Arslan3
1Yıldırım Bayazit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara. 2Yıldırım Bayazit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Ankara. 3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara 4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Ankara 5Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Kütahya 6Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Kırıkkale.
AMAÇ: Alt ekstremitelerde gözlenen akut İR hasarı, özellikle aort cerrahisinde abdominal aortaya geçici kros-klemp uygulanmasında ortaya çıkmaktadır. Ameliyat öncesi pregabalin, son yıllarda ameliyat sonrası ağrı tedavisinde multimodal analjezinin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle antiinflamatuvar ve antiapoptotik etkisi daha önce gösterilmiş olup pregabalin tedavisinin iskemi-reperfüzyon(İR) üzerine koruyucu etkisi olabilecek bir ajandır. Bu çalışmanın amacı kas-iskelet sisteminde İR üzerine düşük ve yüksek doz pregabalinin koruyucu etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. GEREÇ-YÖNTEM: Etik kurul onayı alındıktan sonra, 24 adet rat, rastgele 4 gruba ayrıldılar: Çalışmada ağırlıkları 200-250 gr arasında değişen 24 adet, erkek Wistar cinsi albino rat kullanıldı. Ratlar her grupta 6 tane olmak üzere, rastgele 4 gruba ayrıldı (Kontrol, İskemi-reperfüzyon (İR), İR-Pregabalin 50 mg (50 mg.kg-1), İR-Pregabalin 200 mg (200 mg.kg-1). Pregabalin işlemden 30 dk önce intraperitoneal olarak uygulandı. İR gruplarında infrarenal abdominal aorta, atravmatik mikrovasküler klemp konuldu. Yüz yirmi dakika sonra klemp kaldırıldı ve 120 dakika süreyle reperfüzyon sağlandı. Tüm ratlara intraperitoneal ketamin (100 mg.kg-1) uygulanarak abdominal aortadan kan alınarak ötenazi uygulandı. Alınan kan örnekleri -20 derecede saklanarak serumda İMA, ve dokuda PON çalışıldı, histopatolojik inceleme için gastroknemius kas dokusu çıkarıldı. BULGULAR: Bakılan histopatolojik parametrelerden intersitisyel inflamasyon, atrofi, yağ dokusu artışı, konjesyon verilerinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptandı (p=0.040, p=0.001, p=0.023, p=0.003, sırasıyla). İntersitisyel inflamasyon İR grubunda kontrol ve Pregabalin 200 mg gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.037, p=0.037, sırasıyla). Konjesyon İR grubunda kontrol, Pregabalin 50 ve 200 mg gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.001, p=0.004, p=0.004, sırasıyla). Atrofi ise kontrol grubuna göre tüm gruplarda yüksek bulundu (p=0.001, p<0.0001, p=0.003, sırasıyla). SONUÇ: Pregabalinin 200 mg’da daha belirgin olmak üzere uygulanmasının, İR oluşturulan ratlarda iskelet kasında oluşan hasarı geri çevirebileceğini düşünmekteyiz. İR durumlarında pregabalinin analjezi amacıyla güvenle kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu bulguların daha detaylı ve geniş serilerde yapılacak klinik ve deneysel çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
|