Aksiller Brakiyal Pleksus Bloğu sonrası İpsilateral Aksiller ve Brakiyal Arterdeki Hemodinamik Değişiklikler: Pulse-Wave Doppler (PWD) Çalışması
Kamil Varlık Erel, Pelin Dilsiz
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D
GİRİŞ VE AMAÇ: Brakial pleksus bloğu, üst ekstremite cerrahi prosedürlerinde sıklıkla kullanılan bölgesel anestezi tekniklerinden birisidir(1). Aksiller brakial pleksus bloğu (aBPB) sonrasında ipsilateral üst ekstremitede kan akımında artış ve vazodilatasyon meydana gelir(2).Literatürde aBPB’da farklı lokal anestezik (LA) hacimlerinde ipsilateral aksiller ve brakial arterlerdeki hemodinamik değişiklikler ile ilgili veriler azdır(3).
YÖNTEM: Etik kurulun (2017/1197) izni alındıktan sonra elektif el cerrahisi planlanan 30 gönüllü erişkin hastaya (ASA1-2) ultrason ve sinir sitmülatörü kılavuzluğunda aksiller BPB (aBPB) uygulandı. LA'ler 20, 30 ve 40 ml'lik hacimlerde, 3 gruba ayrılarak uygulandı (grup 20,30 ve 40).Hemodinamik parametreler [(Pik sistolik hız (PSV, cm/s),diyastol sonu hızı (EDV, cm/s),ortalama hız (Vmean, cm /s), zaman averajlı ortalama hız (TAVM, cm/s), PSV/EDV oranı(S/D), direnç indeksi (RI) ve pulsatilite indeksi(PI), kan akımı (BF), akım-volum indeksi(FVI), çap] PWD-US yardımı ile ipsilateral aksiller ve brakial arterlerden blok öncesi (pre-blok), bloktan 10 dakika sonra (post-blok10) ve bloktan 60 dakika sonra (post-blok 60) ölçüldü.
BULGULAR: Tüm hastalarda aksiller BPB’u başarılıydı. PWD-US ile aBPB sonrası gözlenen ilk değişiklik, aksiller ve brakial arter için trifazik dalga formunun kaybolup monofazik forma geçmesiydi (Şekil 1,2).Aksiller ölçümlerde, grup 30 ve 40 arasında PSV, EDV, Vmean, değerlerinde post-blok10'da pre-blok'a göre anlamlı artış saptandı (p <0.05).Ayrıca post-blok60'da ve post-blok10'a göre PSV, EDV, Vmean, TAMV değerlerinde anlamlı düşüş vardı.Brakial ölçümlerde, grup 40'ta RI, PI, S/D değerlerinde post-blok60'ta pre-blok'a göre anlamlı azalma olurken (p <0.05),Vmean,TAMV,FVI,BF için anlamlı artış vardı (p <0.05),(tablo1 ve 2).Bu çalışmada, grup 30 ve 40'ta ipsilateral aksiller ve brakiyal arterlerde PSV, EDV ve Vmean'in arttığı, aksiller arterin çapının daraldığı, brakial arter çapının etkilenmediği, grup 20'de ise çap değişikliği oluşmadığı görüldü.Çalışmanın poshoc güç analizinde arteriyel çap açısından gücü 0,94 olarak saptandı.
TARTIŞMA VE SONUÇ: Bu çalışma, aBPB sonrası farklı hacimlerde erken ve geç dönem ipsilateral hemodinamik değişimi gösteren ilk rapordur.Bu çalışmanın bulguları, aBPB sonrası patolojik hemodinamik değişikliklerin daha az olması için düşük hacimlerde LA kullanımı savını destekler niteliktedir. Kaynaklar 1.BrazJAnesthesiol.2014:64(1):49-53 2.Anesth-Analg.2005;101:279Y281 3.Reg-Anesth-Pain-Med.2012;37(1):111-8
|